<< Vissza a hírekhez


Kezdőlap >> Hírek >> Mikepércs is összefog a háború elől menekülőkért!

Mikepércs is összefog a háború elől menekülőkért!

2022-03-01 15:46:25

Mikepércs is összefog a háború elől menekülőkért!

 

Tisztelt segíteni vágyó Honfitársaim!

 

Ukrajnában háború zajlik, amelynek bizonytalan a kimenetele, az időtartama. Nem lehet tudni, hogy hány család, kisgyermekes szülő van úton Magyarország felé, vagy dönt úgy a napokban, hogy mentenie kell az életét. A hétvégén figyelemmel kisértem az ukrajnai és a határmenti fejleményeket, beszéltem a határon segítő önkormányzatokkal és a karitatív szervezetekkel. Úgy tűnt, hogy pár napig a határ mentén élők, az ottani önkormányzatok, az egyházak, a civil szervezetek segítségével még urai a helyzetnek, ugyanakkor fel kell készülnünk a menekültek áradatára, arra, hogy közvetlen segítséget nyújtsunk egész Magyarország területén, szállással, élelemmel, tisztálkodási eszközökkel, gyógyszerrel. A hathatós segítségnyújtás megszervezése érdekében hétfőn összehívtam településünk intézményeinek vezetőit, a képviselőket, hogy felkészülhessünk a segítségnyújtásra. Döntöttünk a gyűjtés megszervezéséről. Annak érdekében, hogy valóban olyan dolgokat juttassunk el a rászorulóknak, amire szükségük lehet, felvettük a kapcsolatot a Magyar Ökumenikus Segélyszolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel. Tőlük hétfő délután (02.28.) a következő listát kaptuk. Amire szükségük van: tartós élelmiszerek, konzervek (6 hónapnál hosszabb lejáratúak), bébiételek, pelenka, popsitörlő, gyermekápolási termékek, édességek, teafű, citromlé, ásványvíz, tisztálkodási szerek, takarók, párnák, ruházat vegyes korosztály számára. Arra kérünk minden felajánlót, adják le adományaikat a következő intézményeinkben, a gyűjtőpontokon: Polgármesteri Hivatal, Bölcsőde, Csodavár Óvoda mindkét épülete, Wass Albert Könyvtár, Wass Albert Közösségi Ház (IKSZT a posta mellett), Családsegítő Szolgálat, Hunyadi János Általános Iskola és AMI munkaidőben, illetve tanítási időben.

Az önkormányzat az itt összegyűjtött adományokat az említett segélyszervezeteknek adja át, akik eljuttatják azokra a helyekre, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.
Természetesen lehet pénzadománnyal is segíteni a Vöröskereszt adományvonalán: 1359 vagy a következő linkekre kattintva: https://voroskereszt.hu/termek/a-humanitarius-valsag-soran-bajbajutottak-tamogatasa/

A Magyar Ökumenikus Segélyszolgálaton keresztül is nyújtható segítség, az adományvonaluk a 1353 és az alábbi linken keresztül is tájékozódhatnak a további lehetőségekről: https://segelyszervezet.hu/kampanyok/haboru-ukrajnaban/

Mikepércsen már nagyon sokszor nyújtott segítséget a Dorkász Szolgálat, akik szintén várják adományokat, amit Kárpátaljára juttatnak el, valamint a Kárpátaljáról érkezetteket segítik belőle.  A következő felhívást tették közzé, amit most mi is megosztunk a segíteni vágyó Mikepércsiekkel. Tehát a Dorkász a következőket kéri:
Élelmiszert, ágyneműt, tisztítószert várnak a gyűjtőpontjaikra: Debreceni Református Kollégium Általános Iskola (4026 Debrecen, Péterfia 1-7.), Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola (4026 Debrecen, Hunyadi u. 17.), DRK Dóczy Gimnázium (Debrecen, Kossuth u. 35.), La Pure (4025 Debrecen, Miklós u. 14), Dorkász Szolgálat (4002 Debrecen, Erdőspuszta, Dorcas Kemping), Helen Doron Nyelviskola Debrecen Hadházi út 19. Pénzadomány várnak a következő számlaszámra: Dorkász Szolgálat Alapítvány 11993001-02300894 „Kárpátalja” közleménnyel. Valamint várják önkéntesek jelentkezését, akik segítenének a csomagok elkészítésében, célba juttatásában. Javaslatokat is várnak, lehet jelezni, ki miben tudna a menekültek segítségére lenni: alapitvany@dorcas.hu

Mint az ismert, az önkormányzatnak nincsenek berendezett, szállásadásra kialakított épületei, de vannak olyanok, amelyeket ideiglenesen befogadásra alkalmassá lehet tenni. Most ezen dolgozunk. Megkerestem a katasztrófavédelem vezetőit, akik a menekültek elszállásolásának megszervezését kapták feladatul. Javaslatukra össze fogunk állítani egy listát azokról az önkormányzati épületekről, illetve magán szálláshelyekről, amelyeket fel tudunk ajánlani. Tárgyalunk arról is, hogy a Dorkász újra nyitja a szálláshelyeit, és az oda elhelyezett menekülteknek az önkormányzat vállalja a meleg élelemmel való ellátását. Kérek mindenkit, aki tudna menekülteket befogadni, jelentkezzen a Polgármesteri Hivatalban, vagy hívja a következő telefonszámot: 70/375-0428.  Külön kérem azon szállásadókat, akik pályázati forrásból építettek az elmúlt években falusi szálláshelyeket, hogy tegyék meg felajánlásaikat!

Köszönöm Mindenkinek, aki ebben a nehéz helyzetben bármilyen módon segítő kezet nyújt! Tegyünk meg mindent azért, hogy akik a hazájukból menekülnek egy szörnyű háború miatt, biztonságban érezhessék magukat nálunk, szeretet és gondoskodás vegye őket körül! Reméljük, hogy ez az értelmetlen és embertelen háború hamarosan véget ér, és jó szívvel gondolnak majd ránk a menedéket kérő családok, miután visszatérhetnek otthonaikba.  Imádkozunk értük és a hátrahagyott családtagjaikért!

 

Tímár Zoltán
polgármester

 








Megosztás közösségi oldalakon

Mesterecset pályázat

A pályázat elkészítésében segítséget kérhet az MTT Kft-től: 20/9919391

Eseményeink
MAGYAR FALU PROGRAM

Babakötvény

Belépés/Regisztráció




Kiadványaink
Időjárás
Online Pércsi TV
Virtuális séta
Virtuális séta